Rimouski Performance Hall

Project Data

Location : Downtown Rimouski, QC
Client : Architectural competition in collaboration with Atelier Big City and NIPPaysages.
Cost of construction : 4000000 $
Mechanical engineer : Martin Roy & ass.
Structural engineer : Jan Vrana

Premise - the maritime face

The Lower St-Laurence landscape marked by the retreat of the Golcthwait sea and stratification of the Appalachians form the basis for this project. The old lots set perpendicular to the river are still visible, in spite of successive embankments which distanced them from the banks. These divisions still appear clearly in the sitting of the cathedral, the presbytery, the museum and the Maritime Institute.

This structure’s layout is set on the above reading of the site. The definition of the sector delimited by René-Lepage boulevard, Cathédrale avenue, Sainte-Marie and St-Louis street is maintained: the cut-out of individual properties is prolonged beyond Saint-Germain street to the river (where an overhanging mound over René-Lepage boulevard creates a belvedere overlooking the river). These limits guide the landscaping intervention and dictate the performance hall’s layout. They allow the singular characteristics of each occupation to be accentuated, and by separating them, to conciliate functions. A square is created in front of the cathedral, the presbytery is preserved and refitted by trees, the museum takes over the southern part of the veteran’s park, where the sculpture’s garden is installed, in front of the maritime institute, the parking is resized to the building’s length. At the performance hall’s entrance, the public square’s layout, scattered with hedge and herbaceous spots evoke the tide’s withdrawal. In this spirit, the ventilation system’s air sensors are placed as could’ve been stilts of a hypothetic dock.